vrijdag 22 september 2023

Bieb

Ik lees met veel vreugde dat er weer een bibliotheek, althans een volwaardige bieb, komt in het stadsdeel Geleen. Dus geen leeskamer maar een echte, waar mensen elkaar ontmoeten en boeken vergeten worden op tijd terug te brengen. Zo'n prachtige plannen van alles wat wel pas na 22 november gerealiseerd gaat worden. Ik wijs nog even op de wet waarin werd besloten dat er in een straal van minstens 1000 meter geen koffieshop zou getolereerd worden nabij een basisschool. En dat er al minstens 30 jaar  twee floreren in ons stadsdeel op nog geen 100 meter van de basisschool Sterrenrijk. Zo mooi dat al die beloftes op enig moment gerealiseerd worden. Ik schrijf het omdat er veel plannen zijn en het lijkt dat partijen elkaar gaan vinden, bij de beschouwingen althans. Bijna niemand vertelt waar het van betaald moet worden en dat is in een economisch onzekere periode, lastig. Die vraag wordt namelijk na de verkiezingen relevant en dan komt er traditioneel gedoe. Keuzes maken, compromissen sluiten met de mededeling: "Dat kan nou eenmaal niet anders in ons land van polder en gesnipper!" Het verleden en heden aan elkaar koppelen gebeurde vanmorgen bij het onthullen van twee prachtige muurschilderingen die herinneren aan ons mijnverleden in Geleen. Een prachtig werk van twee kunstenaars, de een noemt zich Erwtje en de ander Nash, geen idee waar die namen vandaan komen overigens. Wat zij met een spuitbus kunnen is een voorbeeld voor allen die zomaar wat spuiten op blakend witte muren. Ik doe als uitzondering twee foto's toevoegen, een belofte die ik makkelijk kan waarmaken!





1 opmerking:

Ine Habets zei


Allereerst de muurschilderingen zijn prachtig. Zij geven het mijnverleden goed waar en de herinneringen komen boven van onze Staatsmijn Maurits in Geleen.
Dan de beloftes uit de troonrede. Wat zou het geweldig zijn als ze allemaal waar zouden zijn. De bibliotheek als ontmoetingsplaats met een goed leesboek. Alle beloftes over uitkeringen aan de gedupeerden van de gaswinning in Groningen en de watersnood in Limburg. De ouderentoeslag met alle ellende erna.
Het zou fantastisch zijn. We gaan het zien.
En dan hebben we het nog niet over het onderwijs, de zorg enz.enz.

wat is belangrijk?

We hebben 14000 leerplichtige jongeren die thuis zitten. Dat is heel veel. Maar de demissionaire minister Mariëlle Paul stelt ons gerust, he...