maandag 6 december 2021

de buurt

 Wij wonen er inmiddels meer dan veertien jaar en het valt op, met steeds meer plezier.  Niet in de laatste plaats omdat ik geen trappen meer hoeft te lopen, gelijkvloers geloof ik noemen ze dat. Toen we jaren geleden het voornemen hadden dit huis te gaan kopen, hadden we ons natuurlijk vooral financieel goed voorbereid. Daar hadden we zoal onze juiste mannetjes voor. En laat die nou juist in dezelfde straat wonen, waar wij ons nieuwe onderkomen hadden gepland. "Fijne buurt!" zei hij en het kwam er objectief uit. Dus besloten we: kopen dat pand. Er was echter nog een obstakel te overwinnen, er lag een zwembad in de tuin. Goed aangelegd, daar niet van, maar wel 8 van de 12 maanden ongebruikt  droog aanwezig. Het bezette de gehele tuin en liet weinig plek over voor bloemetjes, laat staan bijtjes. Lang verhaal kort: zwembad eruit en nu...de bloemetjes bloeien welig en de bijtjes bezoeken ons op warme dagen in de zomer. En na veertien jaar bevestigen wij de gesuggereerde opmerking van onze adviseur: Fijne buurt. Zo'n buurt waarbij je niet elke dag op de koffie hoeft, of zelf moet faciliteren, zonder samen het gevoel van veilig en vertrouwd op te bouwen. Zo'n buurt waarbij 'n complete voorkamer met Kerst wordt veranderd in een prachtig Kersttafereel. En iedereen kan het zien!

Ook 'n buurt waarbij je twee kranten kunt lezen zonder twee abonnementen. Waarbij je elkaar gewoon begroet en in alle waarden laat die er maar zijn. Weinig tot geen oordelen. Elkaar de ruimte geeft om elk op zijn manier het leven te laten invullen. Zelfs als er kippen in het spel zijn, de eieren deelt. Dus niet alleen die voor je geld kiest. 

Romantisch klinkt het nagenoeg. En ach, er zijn altijd in elke buurt de zogenaamde "boze buurmannen". Alleen fijn als ze schaars zijn. En soms zitten de eieren in wafels of oliebollen en worden ook die gedeeld. Fijne buurt wonen wij. En er wordt geen bestuur of wat dan ook geformeerd...we zijn allemaal demissionair.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Jullie boffen maar,dat is niet overal het geval.

En super leuk verwoord.!!

Guus zei

Wij hebben het geluk om ook in zo'n gezellige buurt te wonen.

Ine Habets-Rutten zei


Gelukkig hebben we ook goede buren en wel al 53 jaar dezelfde. En nog wel uit Meppel. Heel anders als wij uit Sittard en Geleen. In het begin aftasten maar snel bleek het een goede klik. Wij zijn nu alle vier de 70 gepasseerd. En nog steeds zijn we goede buren en hopen dat nog heeel lang te blijven.

wat is belangrijk?

We hebben 14000 leerplichtige jongeren die thuis zitten. Dat is heel veel. Maar de demissionaire minister Mariëlle Paul stelt ons gerust, he...