zondag 28 november 2021

verstand

 Je kan er gebukt onder gaan, depri van raken, je leven laten beïnvloeden. En je weet als je verstandig nadenkt (en wat is dat dan?), dat dit niet de oplossing is. Soms helpt het lezen van een vraaggesprek met een verstandige arts en bestuurder, maar die worden schaarser. Marcel Levi valt hier onder, wat mij betreft. Geen geschreeuw, maar realistisch vertellen wat er aan de hand is, en wat er (mogelijk) aan te doen. Ook wel waar we de plank hebben misgeslagen. Maar geen grootsheid van "ik weet het beter". Wel iemand die uit ervaring spreekt. Een bijzonder interview in de NRC van zaterdagmorgen. Hij werkte als chief executive aan de University College London Hospitals. Hij had de opdracht de universiteiten en  ziekenhuizen in het VK met elkaar te verbinden. En dat was na vier jaar gelukt. 

Hij begrijpt als rasechte Nederlander niet zo goed waarom we zo ontevreden zijn...Vanuit zijn ervaring in Engeland beschrijft hij dat er weinig vangnetten zijn in Engeland, geen in vergelijking tot Nederland. Ondanks de gratis gezondheidszorg aldaar, worden er toch veel schrijnende gevallen binnen gedragen. Als je je baan verliest dan krijg je nog drie maanden loon en dan....? Dan houdt het op. En ja we betalen hier meer belastingen, maar hebben ongelooflijk veel vangnetten. In Nederland hebben we een geweldige infrastructuur, onvergelijkbaar met Engeland, trouwens met elk land ter wereld. En hoe beter het gaat, zo betoogt hij, hoe ontevredener we zijn, en dat is op z'n minst vreemd. 

Ik ga hier niet het hele interview met jullie doornemen. Hoe dan ook zijn betoog en zijn ideeën blijven opmerkelijk. En toepasbaar ook, al zitten we in een crisis. Hij is lid van de PvdA, dus een beoogd ministerschap van volksgezondheid zit er niet in. En toch zou het met zijn ervaring en inzet een verfrissende blik geven op de manier waarop we ons vangnet gezondheidszorg georganiseerd hebben. Hij is al op bezoek geweest bij Hugo de Jonge, dus wie weet wat het oplevert. Van code zwart wil hij niets weten. "Verspilde energie, ze kunnen beter meer ic-bedden creëren. In de hele wereld zetten ze er ic-bedden bij als er een tekort is. Zo zal het in Nederland ook gaan. Loten tussen twee voorheen gezonde veertigjarigen die op de spoedeisende hulp komen? zie ik niet gebeuren." maar hij constateert ook dat we te laat hebben geanticipeerd op die uitbreiding... En nu?

Geen opmerkingen:

wat is belangrijk?

We hebben 14000 leerplichtige jongeren die thuis zitten. Dat is heel veel. Maar de demissionaire minister Mariëlle Paul stelt ons gerust, he...