maandag 22 november 2021

Een muis uit de kast?

Hebben wij  nog wel contact met de dierenwereld? Zijn we wel liefhebbers? Even de feiten (want die zijn zeldzaam in deze dagen): wij houden geen beesten binnen onze huismuren. Behalve spinnen, die laten we meestal geruisloos rondkruipen, zeker als ze klein zijn. "Waar spinnen zijn, is prooi!", maken wij onszelf wijs en dat bevalt prima. O ja, en we hebben vissen. Die zwemmen is onze vijver, buiten. Die hoor je niet en als de reiger overvliegt en even bij ons landt, zien we ze weken niet. Lekker rustig. Voeren doen we ze niet. Geen probleem, want de vermeerdering laat zien dat er voldoende te knabbelen in de vijver zit. Een vruchtbare vijver noemen wij dat. Zien jullie hoe snel de feiten geen feiten blijken te zijn bij nader inzien? Wij zijn van nature wel liefhebbers, we wandelen er graag in en kijken naar films en programma's, zoals bijvoorbeeld Vroege Vogels. Op TV en ook op de radio heeft het onze aandacht. Op zondag begint dat gekwetter al om 7:00 uur. Dan liggen wij meestal nog op een oor. Toch springt de radio dan aan, want de wekker staat de hele week op hetzelfde tijdstip. Vooral de fenolijn vinden we altijd leuk(een bandje waarop je bijzondere natuurontdekkingen of verwonderingen mag inspreken). Meestal ouderen die melden dat zij ondanks de kou nog een citroentje hebben zien fladderen in hun tuin, soms zo aandoenlijk. Op TV zien we heel vaak verbaasde blikken van een behoorlijk enthousiaste Menno, de presentator. Hij verbaast zich nog over een egel, die schijnbaar net uit de kast is gekomen. Ik geloofde het eerst ook niet, maar er schijnt ook LHBTIQ+'ers in het dierenrijk te bestaan. Mijn verbazing was er in ieder geval toen ik het las, en ik wist het niet. Vroege Vogels vinden dat wij dat moeten weten, het voegt iets toe aan onze zondagmorgen. Er is zelfs een podcast aan gewijd.  Kan deze naam nog wel in deze tijd? 

Ik citeer even Vroege Vogels:

Twee mannelijke flamingo's die voor de kuikens zorgen, anemoonvissen die van geslacht veranderen, slakken die man en vrouw tegelijk zijn. In de dierenwereld is niks gek en kan het allemaal. Waarom leren wij bij biologie vooral dat er in de natuur altijd één man en één vrouw is?

Einde citaat.

Ik wacht op het moment waarop de heteroman of -vrouw uit de kast moet komen... de dieren hebben trouwens niet eens een kast..behalve de meesjes, de uilen... de vleermuizen... enz.

Geen opmerkingen:

wat is belangrijk?

We hebben 14000 leerplichtige jongeren die thuis zitten. Dat is heel veel. Maar de demissionaire minister Mariëlle Paul stelt ons gerust, he...