vrijdag 31 maart 2017

theaterkinderen

Het is zo ontroerend om te zien. Zelfs wat ongeloof. Kinderen krijgen theaterlessen op school. 
En er gebeurt van alles. De meeste kinderen roepen als ze de les in komen: "hoi hoi toneel spelen!"
Gaandeweg de lessen zie je kinderen grenzen verleggen. Zij voelen dat het kan. Ze voelen zich vertrouwd. Krijgen dat vertrouwen van de „theaterjuf”, die overigens zelf ook groeit. Zij raakt soms ontroerd als kinderen meer uit zichzelf halen, dan zij zelf dacht dat er in zat. En zij boort het aan.
Theaterlessen helpen kinderen de sociale vaardigheden te ontwikkelen. En ouders gaan dat herkennen, verrast waar hun kind toe in staat is. Een moeder die vertelt, dat haar zoon een toespraak gehouden heeft op de crematie van zijn opa. We hebben met open mond zitten luisteren, dat net hij dat deed. Dankjewel, dat jullie hem dat geleerd hebben, komt door jullie. Jullie is dan jeugd- en jongerentheater LEF. Maar er zijn meer theaterplekken en ook hen zou ik zeker niet willen vergeten. Ook zij doen veel. 
Voetballen, hockeyen, tennissen maar ook de natuur in,  het is allemaal heel goed voor de ontwikkeling van kinderen.
En dan lees ik dat er 378.000 kinderen onder de armoedegrens leven. En ook voor deze kinderen zou een sportclub of theaterplek heel fijn zijn. De overheid zou de regels omtrent de steun voor deze kinderen moeten versimpelen. Ik hoorde een moeder roepen, dat zij nog nooit tegen een zo bureaucratische muur was gelopen, toen zij probeerde gebruik te maken van de bestaande regels. Regels die er zijn, om natuurlijk ook fraude te voorkomen. Maar in de praktijk krijgt juist dat vaak meer aandacht, dan de eenvoudige hulp die gevraagd wordt.
En de subsidiepotten zitten enerzijds vol en anderzijds leven kinderen in armoede. Toch vreemd.
En nu willen we een armoederegisseur gaan aanstellen. Nog een laag ertussen, die dan gaat uitleggen wat eigenlijk te ingewikkeld is.
Maak de regels eenvoudiger is de roep van vele ouders, en  ga pro-actief te werk. De overheid weet heel veel van ons, zeker als het gaat om inkomen. En anders de belastingen wel. En nu niet gaan zeuren over privacy, maar helpen! Dan overbrug je ook de schaamte, die er is om te vragen. Bied het aan!
De roep naar vereenvoudiging is groot. Eigenlijk de roep om kansarmere kinderen in hun ontwikkeling ook te helpen op financieel vlak. Bied hen de kansen om samen met leeftijdsgenootjes te sporten, te theateren, te naturen.
Organisaties help ouders de weg te vinden en overheid maak de regels simpel.
Op 29 maart nodigden we kinderen uit voor een gratis theaterles en gaven we voorlichting, in samenwerking met gemeente Sittard-Geleen, aan de ouders die mogelijk financiële steun nodig hebben.
Zo spelen kinderen theater en leerden ouders hoe ze dit kunnen bekostigen. 

En het heeft maar één doel: Kinderen met plezier theater laten maken ....en dat is meer dan toneel spelen!

Geen opmerkingen:

wat is belangrijk?

We hebben 14000 leerplichtige jongeren die thuis zitten. Dat is heel veel. Maar de demissionaire minister Mariëlle Paul stelt ons gerust, he...