zaterdag 21 januari 2023

grensoverschrijdend respect

 We werden één Europa. In een ander daglicht accepteerden we met veel landen tegelijk grensoverschrijding. Welkom zijn we en betalen veelal met dezelfde munt, en ook terug. We zijn blij, het is makkelijk. We hebben vrienden die allemaal hetzelfde willen. Hoewel dat laatste valt nog niet mee. Moeten we Chinezen even controleren voordat ze weer de musea gaan bezoeken? En doen we dat dan allemaal in Europa of toch maar weer individueel? Tanks leveren? Ineens is Duitsland de leider...Het duurt soms even. Zesendertig jaar geleden ging ik bij een recreatieve volleybalvereniging een balletje raken, of opgooien, dat weet ik niet meer. Het zijn vrienden gebleven. Twee keer per jaar zien we elkaar. En binnen één minuut interesseert iedereen zich in iedereen. Het begroeten is allerhartelijkst. Geen afspraken over "knoevele veer of neet" (omhelzen we elkaar of niet)? Met respect voelt iedereen aan wat de ander wil, zonder vragen. Met respect voor elkaar en hoe we ermee om willen gaan. Gaat vanzelf. Ik heb geen grensoverschrijdend gedrag opgemerkt. Enkel warmte en interesse. En ik ben blij. Het kan en het gebeurt. Tussen alle andere nieuws goed om te constateren. Vrienden zijn belangrijk, en je moet er wel wat voor doen met elkaar. Niets gaat vanzelf, hoewel rekening houden met elkaar in deze groep, gaat meer dan voortreffelijk. Grensoverschrijdend makkelijk.

1 opmerking:

Ine Habets zei


Heerlijk om goede vrienden te hebben.vrienden waar je alles mee kunt delen. Vrienden die luisteren en je aanvaarden zoals je bent. Respect voor elkaar. Het belangrijkste bij vriendschap.
Wat is het dan jammer dat een goede vriendschap van jaren verloren gaat omdat het niet uitgepraat wil worden. Heel, heel jammer.
Een aantal keren geprobeerd maar tevergeefs !!!!
Dan denk je : waren het wel echte vrienden.
Voor ons wel maar de andere kant blijft stil.!!!

wat is belangrijk?

We hebben 14000 leerplichtige jongeren die thuis zitten. Dat is heel veel. Maar de demissionaire minister Mariëlle Paul stelt ons gerust, he...