dinsdag 25 februari 2014

carnaval of toch maar niet...

De confetti ligt tot in je slaapkamer, de kleuren geel, groen en rood verwarmen de winter, die geen winter is. Laat de optocht maar komen en het plezier vooraf, is als een leeggelopen ballon die vervolgens wordt opgeblazen tot belangrijk zijn.
De kroeg in, muziek drinken, vergeten wat komt en een beetje wat was.
Ik zit te mijmeren hoe ik de rest van Nederland duidelijk kan maken wat carnaval nu eigenlijk is.
Er zijn diverse belevingswerelden. Je laten vollopen met veel alcohol, waar je de dag daarna spijt van hebt, is er een. Het lijkt wel alsof die het meest bekend is. Bierbrouwers doen hun uiterste best om een "gadget" te verzinnen, die ervoor moet zorgen dat zij hun mindere jaar goed kunnen maken.
Kroegen worden opgewonden versierd met de mooiste kleuren rood groen en geel. Hoe kleurrijk dit ook bijdraagt aan een carnavalsfeest, dat is het toch niet waar het eigenlijk om draait.
Is het de optocht dan?
Gezien de perikelen van onze eigen lokale omroep, die de optocht dit jaar in Geleen maar even links liet liggen, is het dat schijnbaar ook niet.
Vreemde gedachte trouwens om als lokale omroep een optocht te gaan verslaan die al door twee andere omroepen wordt gedaan.
Er is veel te besparen in omroepland maar vooral ook nog veel te verbeteren aan de communicatie.
En toch heeft die optocht veel in zich.
Een enkeling raakt  in zo'n carnavalsstoet de kern van DE VASTELAOVEND.
Simpele spreekwoorden letterlijk uitbeelden. De toeschouwers op het verkeerde been zetten. De draak steken met politici of
dorpsfanaten (lees gekken).
De glimlach uitlokken van publiek langs de kant.
Dat is het.
Plezier maken in jezelf bij de voorbereidingen,  en met de ander tijdens de optocht. En daarna die lijn vasthouden en laten uitgroeien tot onbekommerd plezier hebben en maken. En dat drie dagen lang.
Niet afhankelijk van welk drankje dan ook. Want ook met sinas en cola kan geld worden verdiend.
En daarna aan de haring op Aswoensdag. Vroeger werd dat eerst ingeluid door het zwarte kruisje, dat je ging ophalen tijdens de H.Mis. Dan kon ook iedereen zien, dat je naar de kerk was geweest. Met een zwarte kurk kan dat trouwens ook of verklap ik nou dat ik ook niet altijd naar de kerk ging?
 En daarna de voorbereiding naar Pasen en....het voorjaar.
Beiden lopen nu al weken voor.
De paaseitjes lagen vlak na kerst al in de supermarkt en de lente heeft de winter ingesloten en laten verdampen. Daar hielpen zelfs geen winterspelen aan.
En dan heb je ook nog de velen (voornamelijk Limburgers lijkt het wel...) die de sneeuw boven de confetti verkiezen. Zij komen met de eerstvolgende gipsvlucht dan weer terug naar eigen land.
Dat wordt elk jaar keurig in beeld gebracht door de NOS, waarbij de beelden verdacht veel lijken op die van het vorige jaar en het jaar daarvoor.
Zou ik na deze opsomming nog verder in willen gaan op de gebeurtenissen in Kiev, Oekraïne, Syrië, Uganda, China, Pakistan, Libië, Israel, Palestina of Gerard Joling die veel te vaak onze huiskamers binnen komt met de uitroep" Koos de boswachter...?"

Ik trek mij terug in de confetti....

Geen opmerkingen:

wat is belangrijk?

We hebben 14000 leerplichtige jongeren die thuis zitten. Dat is heel veel. Maar de demissionaire minister Mariëlle Paul stelt ons gerust, he...