vrijdag 4 januari 2019

emotie-maand

Het vreugdevuur noemen ze het. En bij normale wind en hoogte zou het dat ook geweest zijn. Het liep anders. De emoties, die eigenlijk alleen bij de maand december horen, kwamen nu al bij de eerste dag van het nieuwe jaar. Overigens, en dat kan nog net, wens ik eenieder alle goeds voor 2019. Met deze wens sluiten we de decembermaand af die vol zat van allerhande emoties. 
Is van alle jaren. 
Sinterklaas, de kerstboom opzetten (en zo meteen weer afbreken), elkaar van alles toewensen, meestal heel veel goeds.  Gezondheid vinden we allemaal het belangrijkste. De staatsloterij winnen of op de juiste postcode wonen, ook wel een beetje, geloof ik.
Kleine tip: berg de kerstverlichting netjes op, zodat de start van het opzetten dit jaar, zonder kluwen verlichting (nog) makkelijker verloopt. 
In de decembermaand gebeurt er iets in de wereld waar geen enkele andere maand tegenop kan. We hebben aandacht voor de eenzamen onder ons, voor de mensen die het minder hebben. Ook voor geliefden. Soms hebben we er  "all-you-need-is-love" voor nodig om dat te realiseren. Een programma vol emoties of eigenlijk alleen maar. En we kijken en genieten er massaal van.
Er wordt massaal gekookt, mannen, kinderen en moeders, iedereen doet wel iets in de keuken. Er gebeurt dus veel samen. Tijd wordt vrijgemaakt, samen te zijn met familie. 
En ja, de beurzen zijn onderuit gegaan in deze laatste maand....ach een kniesoor die het is opgevallen. Nee, we droomden weer van een witte kerst en het KNMI gaf ons nog nooit zo vroeg duidelijkheid. Druilerige dagen waren het, maar ook hier, een kniesoor....
Even dreigde de "Allehande" roet in het eten te gooien. De zwarte-piet-discussie dreigde over te slaan naar het kerstdiner.... 
Maar het liep allemaal af met een sisser....,die we allemaal gehoord hebben op oudejaarsavond. Vuurwerk blijft onderwerp van gesprek. Soms leek het wel oorlog.
De btw verhoging zal ons, in de grensstreken althans, meer over de grens duwen. Grensverleggend gedrag vertonen we, zoals we al heel lang doen met de brandstof. Scheelt soms meer dan een kwartje, we halen het kwartje van Kok gewoon in België.
In de grenstreek, en ook daarbuiten, gaan we nog meer overhouden onder aan de streep. Dat is ons beloofd.
Reikhalzend kijkt iedereen uit naar het eerste loonstrookje. Emoties lopen nu al hoog op.

Daarmee zorgen we dat de eerste maand van het jaar in ieder geval gaat wedijveren met december.


Geen opmerkingen:

wat is belangrijk?

We hebben 14000 leerplichtige jongeren die thuis zitten. Dat is heel veel. Maar de demissionaire minister Mariëlle Paul stelt ons gerust, he...