vrijdag 12 januari 2018

voordeel?

Voor de kerst doen veel winkels pogingen, op allerhande manieren, om ons verdiende geld vooral bij hen uit te geven. En wij gehoorzamen massaal, en geven veel meer uit dan we op kunnen. We verlichten onze huizen en tuinen. Vaak volgens "the American way".
We worden volgepropt met ledverlichting, want die is duurzaam, de energiekosten zijn zg laag.
We versieren echter zo uitbundig, dat alle duurzame voordelen teniet worden gedaan door de hoeveelheid verlichting. En veel knippert, verandert van kleur en is in aantal baldadig dominant aanwezig.
Gelijk na de kerst krijgen we nog meer voordeel. Alle kerstspullen worden voorzien van een 50% stikker, dat levert frustratie op voor degenen die voor kerst het volle pond betaalden.
Maar....hallo dat is elk jaar zo! Dus als je nog wat nodig hebt voor kerst 2018, dan is het raadzaam om het nu te kopen, in de doos te laten en netjes op zolder bij alle andere kerstspullen te zetten.
Maar er is meer wat de winkels van ons willen. Ook de opruiming sluipt onze lege kamers binnen. Een echte opruimingsperiode, zoals vroeger, is er al lang niet meer. Toen lagen we voor de deur om vooral het eerste en voordeligste te kunnen bemachtigen. Bij onze oosterburen is er nog een heuse uitverkoop-periode die start op 29 januari. In Nederland ruimen winkels voortdurend op, tenminste dat lijkt zo. Of worden de prijzen verhoogd en daarna, als opruiming, weer verlaagd. Ook daar lijkt het soms op. Ik kan mij nog wel herinneren, dat wij vroeger vooral voor kleren de opruiming omarmden, zeker mijn vader en moeder. Hoewel, we droegen ook op wat anderen al gedragen hadden. Ook erg duurzaam. En omdat ik de jongste was in een reeks van 6, laat zich raden wat ik allemaal heb afgedragen. Maar wie breit er tegenwoordig nog truien, sokken of broeken?
Ik zal geen foto plaatsen van mijzelf in een gebreide broek, maar die is nog steeds aanwezig in het familie-archief en wordt gekoesterd. Het is nog wel eens onderwerp van gelach tijdens feesten en partijen in onze familie. Ik berust erin en gun ze het plezier.
Valt jullie ook niet op dat je in de eerste weken van januari ineens veel moet? Niet zozeer van jezelf, maar van bedrijven of instanties, die je overgewicht-kilo's willen kopen. De meeste voor even en daarna met Pasen nog 'n keer. Er zijn er die echt helpen. Vooral die zonder pillen. Gewoon door je aan te zetten(figuurlijk dan....of toch weer niet?) tot een ander leefpatroon. En wat te denken van al die voedingsdeskundigen met hun eigen schijven van vijf. Eet kaas....eet geen kaas, eet koolhydraten.... eet minder koolhydraten....eet volkoren brood...eet minder brood, eet groente....nou daarover zijn ze het meestal eens. Groente mag....alleen niet elke dag sla, want dan krijg je teveel nitriet binnen. Ik word er soms heel moe van.....
Er wordt zelden verwezen naar EET LEKKER maar niet teveel! Kilo's vliegen eraf als je minder eet en meer beweegt.
Het is zo simpel! En dat wel, of niet eten, zou ik met een korreltje zout nemen...o,nee, we eten teveel zout en dat is niet goed. Tenminste nu....!



Geen opmerkingen:

wat is belangrijk?

We hebben 14000 leerplichtige jongeren die thuis zitten. Dat is heel veel. Maar de demissionaire minister Mariëlle Paul stelt ons gerust, he...