zondag 7 december 2014

kopen


Het zal niemand ontgaan zijn dat we in de maand van kopen zijn aanbeland, we noemen dat december.
Laatste maand van het jaar alweer. "Wat gaat de tijd toch snel", is een zin die ook bij december hoort.
Winkels schreeuwen dat dit het moment is van kopen, bepalen in de decembermaand dat bedonderen met van-voor prijzen is toegestaan.
Sterker nog u vraagt er zelf om, volgens diezelfde winkels.
Bijzonder zijn de winkels waarin allerlei producten worden aangeprezen, zonder dat u deze echt nodig heeft. Bij het product zetten ze een tv toestel, laten zien dat u al langer worstelt met van alles en nog wat terwijl u dat zelf niet wist.
Een zwart-wit beeld laat een zwetende huisvrouw zien( zijn die er nog?) die haspelend, kreunend, heel druk in de weer is met huishoudelijke ongemakken zoals schoonmaken van groente, ramen zemen,  fornuis schoonmaken enz.. Het is een voorbeeld van een vrouw in grote, heel grote ongelukkige omstandigheden.
En dan....uit het niets, in kleur, DE OPLOSSING.
Dat u daar nou niet zelf op was gekomen.
"Handig!" is dan een woord, dat in gedachte van bijna iedereen opborrelt.
En dan bent u verkocht en is het product gekocht. U wordt nog even herinnerd dat het wel afgerekend moet worden bij de dichtstbijzijnde kassa.
Thuis gekomen toont u de huisgenoten het geluk dat juist gekocht is. Zij kijken u aan(zij hebben namelijk die verschrikkelijke beelden niet gezien) met een uitdrukking:Hebben we dat wel nodig? Zaten we daar op te wachten?
Zij zemen namelijk nooit de ramen, dat doe jij. Zij maken nooit het gasfornuis schoon, dat doet jij. Zij raspen nooit de wortels, dat doet jij.
Jij bent een stuk gelukkiger en gaat gelijk aan de slag.
Merkt dan, dat de handigheid in zo'n filmpje niet overeen komt met jouw handigheid in de praktijk. Even wennen, denk je, maar na drie keer proberen verdwijnt het geluk in de keukenkast of lade. Waar vervolgens al meerdere van dit soort aankopen je verwijtend aankijken.
Na een paar jaar bent je het beu en gooit ze toch weg.
En toch staan we weer te kijken in de Blokkers, Actions en Hema's van deze wereld, naar al die zwart-wit huisvrouwen, die diep ongelukkig proberen uw geld te bemachtigen in kleur.
Ik beken, dat ik gefascineerd naar deze filmpjes sta te kijken en mij ook verbaas, dat er vrouwen zijn die in deze ongelukkige toestand, met camera erbij, willen acteren.
Maar ook wij mannen komen trouwens ook steeds vaker voor in dit soort verkooppraktijken.
Waar komen anders al die bladblazende kerels vandaan?

Dan Josephine W. Wie is dat nu weer, vraag je je af. Zij is een Duitse actievoerster. Ze wilde, naar eigen zeggen, protesteren tegen het feit dat de Kerk het niet zo nauw neemt met de rechten van vrouwen en abortus afwijst. Dat zijn er meerdere die dat vinden, maar Josephine ging met ontbloot bovenlijf op eerste kerstdag op het altaar staan van de Dom in Keulen. Moedig toch?
Dat kostte haar 1200 euro, hetgeen makkelijke betaald had kunnen worden door de kerk zelf, ze hebben immers honderden miljoenen gevonden.
Dat noem ik nog eens transparant. Gewoon nooit in de boeken gestaan en dan ineens, als de geboorte van Jezus zelf, zijn ze er. Honderden miljoenen.

Het wordt dit jaar een zalig kerstfeest voor alle armen in Europa.
De paus gaat uitdelen.
Kom op Franciscus, het is toch kerst?
Of geef wat aan Femke van Rossum een moedige zieke moeder die een open brief schreef aan Minister President Rutte.

Hierin deed ze haar terechte beklag over een toespraak van hem waarin hij nog meer liet horen gewoon niet meer te weten wat er echt speelt in de samenleving. Moedige vrouw die haar borsten ook graag aan onze volksvertegenwoordiging had willen laten zien maar vanwege haar kanker….. die borsten niet meer kan laten zien.




Geen opmerkingen:

wat is belangrijk?

We hebben 14000 leerplichtige jongeren die thuis zitten. Dat is heel veel. Maar de demissionaire minister Mariëlle Paul stelt ons gerust, he...