zaterdag 2 juli 2022

inleven

 Ooit schreef ik al eens over de onderzoeken die er gedaan worden, en met name over de onzinnigheid van uitkomsten die we al weten. Floor Rusman in de NRC doet er nog een schepje bovenop. Zij mijmert over de uitdrukking begrip hebben. Er is onderzocht of we begrip hebben voor de acties van de boeren.  Kranten en natuurlijk ook de één-vandaag en OP1 van ons hebben diverse buro's ingeschakeld en betaald. Zij neemt echter de term begrip-hebben onder de loep. Van Dale wordt erbij gehaald en ook de termen als inlevingsvermogen en draagvlak. Als je de column leest, weet je ineens niet meer dat het over de tractoren gaat. Tractoren die over auto's reden, op snelwegen, enfin jullie hebben het ongetwijfeld gezien. Probeer daar maar eens begrip voor op te brengen. Natuurlijk, lees ik, de meerderheid heeft begrip voor het waarom, maar minder voor het hoe je dat dan kenbaar maakt. 

We begrijpen ook dat de jeugd het moeilijk had in de corona tijd. En of het voorbij is? Gisteravond keek ik met veel bewondering naar de voorstelling "something might happen" van jeugdtheater Lef, in theater Karroessel in Geleen. Jongeren die geworsteld hebben de afgelopen twee jaar. Geworsteld met zichzelf en elkaar. De moed hebben gehad om door te zetten, en een prachtige voorstelling te maken, samen met Linda Savelkouls. Samen met vrijwilligers, samen met lotgenoten, maar vooral samen. Bijna zonder woorden. Het begrip voor elkaar wat deze jongeren hebben doorstaan, groeit tijdens de voorstelling en voor dat we het weten staat iedereen op het podium en houdt elkaars hand vast. Ontroerend mooi in een tijd waarin onderzoeken van alles aantonen, en deze jongeren ons positief confronteren met hoe het ook kan. Het gebeurt gewoon, we houden elkaar vast. Mooier kan het niet. 

Wil je nog gaan kijken? https://www.karroessel.nl/programma , vandaag 2 juli om 19:30 uur en zondag 3 juli om 15:00 uur.



1 opmerking:

Ine Habets-Rutten zei


Theater LEF geweldig.
Vooral het SAMEN zijn
en elkaars hand vasthouden.
Steun zoeken en hebben
aan elkaar. Zo belangrijk
ook in deze tijd.
Goede column Emile

vanaf nu...

 Met een nieuwe coalitie gaan we de komende jaren niet alleen het weer voorspellen maar ook de temperatuur voor de zomers en winters vastste...